Freja er født og opvokset på Falster med sin ældre søster og mor, i en tryg barndom på Møllebakken med masser af søde naboer. Familie og venner, der altid stod klar til at passe i weekend, så der kunne ske noget. Freja var nemlig ikke god til at sidde stille da hun var lille og det blev næsten kun værre med årene. Hendes nysgerrighed voksede i takt med højde og skostørrelsen. Freja søgte visdom alle steder og har altid elsket at hjælpe til.

Hun har altid bygget meget og elskede at skille ting ad for at lære hvordan de var bygget. Hun gamler aldrig, da hun fik en papkasse fra en tørretumbler. Det var en af naboer, der kom med den og hendes mor kunne godt se julelysene i hendes øjne, så den kom med op i lejligheden, hvor den blev lavet om til et lille hus med vindue og dør.

Jeg har altid følt mig anderledes og uden for. Jeg har bare prøvet at få det bedste ud af det.

– freja elmer thomsen

Ungdomsårene og fritidsaktivitet gik med ridning og bueskydning. Hun har aldrig konkurreret i ridning, men med bueskydning blev det til flere medaljer, et par små legater og 4 gange danmarksmester i langebue, men der var heller ikke mange konkurrenter i samme klasse griner Freja og siger “oftes ikke nogle”.. men jeg vil aldrig stoppe med at blære mig for sjov med det.”

Skoletrætheden kom allerede efter børnehaveklassen. Stillesidning, læsning og stavning var ikke noget der interesserede Freja.

Folkeskolen var et langt mareridt for mig. De bedste dage var pjækkedagene og stjerneløb….

– freja elmer thomsen

Hun startede på en kommunal folkeskole, men flyttede til en privat i 5. klasse, i håb om at kunne blive dygtigere, da hun virkelig sakkede bagud fagligt i disse år. Men på privatskolen var hendes klassekammerater endnu længere fremme fagligt og det blev bare endnu mere umuligt at følge med og koncentrere sig. Derfor flyttede hun tilbage og tog 7. og 8. klasse på hendes gamle folkeskole. Men folkeskolen var bare FYLDT med nederlag for Freja.

Jeg gjorde altid mit bedste med skoleopgaverne, men det var aldrig en succes. Bare nederlag på nederlag med dårlige karaktere…

– Freja ELMER thomsen

Først i 9. klasse blev Freja konstateret ordblind og fik den rette hjælp. Både 9. og 10. klasse blev klaret på en lille friluftsefterskole på Midtsjælland, hvor der var masser af kærlighed og lærdom, som udviklede Freja helt vildt på det personlige plan. Men med langt fra alle eksamener bestået var valgmulighederne for uddannelse begrænset.

Efter efterskolen flyttede hun hjem, men tanken om at skulle tilbage til Falster var simpelthen udelukket. Hun rykkede til Helsingør og boede hos hendes veninde og hendes familie, mens hun læste på VUC for at få bedre karaktere, så hun kunne komme ind på en uddannelse.

Jeg var den yngste med 10 år op til den næste i mine klasser. Jeg havde intet socialt liv, mens alle efterskolevennerne festede på gymnasiet.

-freja elmer thomsen

Det var ikke en nem tid i Helsingør. Freja har ikke meget hukommelse fra den tid. Hun er ret sikker på at tudeturene var daglige og de eneste højdepunkter var klatring, den ene gang om ugen. Hun har altid haft et stærkt bagland af familie, som stod klar og hjalp når der var brug for det. Det er tydeligt for hende at det var dem, der fik hende i land, når hun var drevet for langt væk.

Jeg havde ikke været her i dag, hvis jeg ikke havde haft mit bagland og mit gåpåmod.

freja elmer thomsen

Hun valgte teknisk designer uddannelsen, fordi hun skulle vise verden at hendes ordblindhed ikke skulle hende i at få en god uddannelse. Også tænkte hun det var mere holdbart i længden med en kontoruddannelse i stedet for et fysisk arbejde.

Mine fordomme stoppedet mig i at vælge den rigtige uddannelse i første forsøg.

-freja elmer thomsen

Freja flyttede til København på håndværkerskolehjemmet som 17 årig for at uddanne sig som teknisk designer. Efter endt uddannelse, nogle år på arbejdsmarkedet og en tur ned med stress begyndte drømmen om at læse bygningssnedker.

Sygemeldingen fik mig til at genoverveje mit liv. Jeg begyndte at gå efter mine drømme i stedet for bare at vente på livet gik sin gang.

– freja elmer thomsen

Hun har altid haft drømmen om at bo på en lille gård, have lidt dyr og lave det meste selv, men hun troede først det skulle være efter at have være uddannet snedker nogle år og havde fået sig en masse erfaring i Kbh, men så kom corona. Freja og hendes mand tog beslutningen om at begynde at kigge på hus for at få en fornemmelse af markedet. Lige pludselig stod de med deres drømmehus på hånden.

Da hun startede på bygningsnedkeruddannelsen blev hun igen testet ordblind og da resultatet kom var hun chokeret. Hun var ikke bare ordblind, men svært ordblind.

Jeg har fundet mine egne snydekoder til at kunne klare et job i en indanocional virksomhed, selvom jeg var svært ordblind

Oktober 2023 stod Freja med svendebrevet og en “næsten medalje”, som hendes lære havde sagt til hende. Lykkelig over hendes resultat, som blev til et stort stort 10 tal. Lykkelig fordi, for bare et år inden, havde hun stået uden læreplads og måtte tage ture hverdag fra Falster til Herlev for at gå i skolepraktik. De tidligere lærepladser havde hun ikke haft værkstedsarbejde og med svendeprøven der nærmede sig, vidste hun godt at der skulle mirakler til for bare at komme igennem. Men det kom lærerplasen hos Idebyg med en meget forstående og ???

Jeg er så stolt over min svendeprøve! Havde det ikke været for min svend og mester er jeg i tvivl om jeg overhovedet havde bestået.

freja elmer thomsen

I dag arbejder Freja stadig hos IDEBYG i Nykøbing F. Til dagligt laver hun en blandet skare af opgaver fra forsikringssager, hvor halve eller hele køkkener/gulve/badeværelser skal demonteres for senere at kunne genmonteres efter skaden er udbedret. Restaurering af døre, vinduer, karme og møbler, gipsvægge, gulvlægning, nedrivning, montering af nye vinduer, fugning osv. osv.

Noget af det hun holder mest af er at restaurere flotte gamle vinduer og døre.

Jeg ville ønske jeg havde turde tage springet til at blive snedker noget før. Det kræver mange år at blive en dygtig håndværker!

– freja elmer thomsen